16-02-2011 / 16-02-2021Vandaag precies 10 jaar geleden was Verloskundige Praktijk In Nij Begjin een feit!Ik, Hilda Marjan, was toen 27 jaar en bijna 5 jaar verloskundige en had in verschillende praktijken waargenomen.

Het was tijd voor een nieuwe stap, een eigen praktijk die kleinschalig zou zijn (en blijven!) en waarin ik alle tijd voor de zwangeren zou hebben.Vol vertrouwen ging ik het avontuur tegemoet, maar eerlijk, het was ook ontzettend spannend. Hoe zou het lopen? Was het te combineren met het gezin? Op dat moment hadden we drie kleine kinderen van 3, 2 en nog geen jaar oud.Vandaag denk ik aan de 10 jaar die achter me liggen. Het eerste jaar werkte ik naast de praktijk nog in andere praktijken. Maar al vlot had ik voldoende zwangeren waardoor ik me volledig kon storten op In Nij Begjin. Ik begon met de thuiscontroles en had een ruimte bij de huisarts. In 2012 kon ik een ruimte in Ferwert huren. Een eigen locatie, zo fijn! Ik organiseerde een opening met braderie daar en veel baby’s die in het eerste jaar geboren waren kwamen langs. Ik stond de eerste 2 jaren ook zelf op verschillende braderieën in de regio en organiseerde workshops voor zwangeren en vrouwen.

Dat brengt me in gedachten bij Jannie Steensma. In haar vond ik een enthousiaste vrouw die een aantal workshops gaf in de praktijk. Ze had nog veel meer plannen voor workshops waar we samen mee aan de slag zouden gaan. In juni 2013 kwam er plots een einde aan haar jonge leven door een ongeval. Wat een groot verdriet voor iedereen die van haar hield.In 2014 verhuisden we als gezin van Hallum naar Marrum en kon ik een praktijk naast huis gaan openen. Deze opening werd natuurlijk gevierd met een open dag.

Naast al deze activiteiten genoot ik met volle teugen van het werk. Wat was het fijn om echt tijd te hebben voor de zwangeren en haar en haar gezin goed te leren kennen. En hoe mooi was het als ik dan ook bij een 2e of 3e geboorte in hetzelfde gezin aanwezig mocht zijn. Eén gezin heeft bij mij een speciaal plekje in mijn hart, maar liefst 7 keer mocht ik daar de bevalling begeleiden.Het werd 2015 en ik haalde mijn basis-echo diploma en de praktijk kreeg een echo-apparaat. Een fijne aanvulling dat ik nu ook de echo’s kon maken. In 2016 was ik zelf zwanger van onze jongste en moest ik voor het eerst de praktijk echt uit handen geven! Ik werkte tot 40 weken door en toen kwam mijn waarneemster. Gelukkig hoefde ik vanaf 36 weken niet meer nachts te werken en begeleidde mijn achterwachtpraktijk de bevallingen vanaf dat moment.

Nadat ik bevallen was en weer ging werken was het tijd om de balans tussen gezin en praktijk op te maken en besloot ik dat ik niet meer 24/7 wilde werken. Na een aantal waarneemsters die om verschillende reden weer stopten, was daar Doetie. En wat een prachtige nieuwe samenwerking om 10 jaar In Nij Begjin mee af te sluiten! In Nij Begjin was mijn kindje, die ik heb zien groeien en veranderen. Nu is het goed om de naam los te laten en samen met Doetie onder de naam Leaf Verloskundige de praktijk verder te laten bloeien. De praktijk zal dezelfde visie houden, en gaat nog steeds voor het persoonlijke contact en betekenisvol zijn voor onze zwangeren. Ik zie er naar uit wat de komende 10 jaar gaat brengen!En was het te combineren met het gezin? Dit was het zeker, maar ik had het niet gekund zonder de onvoorwaardelijke steun van mijn man, mijn gezin en mijn ouders.

Ik weet zeker dat er baalmomenten zijn geweest bij mijn man en de kinderen als ik weer eens weg gebeld werd. Maar ze weten dat ik zoveel liefde voor mijn vak heb en dat ik op die momenten nodig ben, dat ze het snel weer vergeten.Een dankjewel voor mijn man, mijn kinderen en mijn ouders. Maar ook zeker een dankjewel voor jullie, cliënten en oudcliënten! Wat bijzonder dat ik jullie mocht begeleiden in zo’n bijzondere periode. Dat we samen konden lachen, maar dat ik er ook mocht zijn in jullie tranen. Dank voor jullie openheid en jullie vertrouwen. Zonder jullie was In Nij Begjin niet geworden tot wat het nu is!