Attributen

Het is belangrijk om te bevallen op de manier waarop jij je prettig voelt. Voordat je bevalt kan je je verdiepen in de mogelijkheden.

Hulpmiddelen voor bij jouw bevalling

Een zwangerschapscursus kan je je hier eventueel bij helpen. Tijdens onze gesprekken met jullie in de zwangerschap komt de bevalling uitgebreid aan de orde. Ook kunnen we  de verschillende hulpmiddelen bespreken. Een bad, baarkruk, CUB, geboortebal, de steriele waterinjecties of TENS kunnen je helpen bij de bevalling.

  • Bevalbad
  • Baarkruk
  • CUB
  • Geboortebal
  • Steriele waterinjecties
  • TENS 

Hulpmiddelen

Bevalbad

Als het je fijn lijkt kan een badbevalling voordelen geven voor jezelf en je kindje. Het warme water werkt ontspannend waardoor je de weeën beter kan opvangen. Doordat je je gemakkelijker kan bewegen, is een andere houding goed aan te nemen. Voor de baby is de overgang van baarmoeder naar het water een rustigere overgang.

Als verloskundige hebben we ruime ervaring met badbevallingen. De praktijk heeft twee professionele bevalbaden die je tegen een vergoeding kan lenen. Je kan het bad bij 37 weken zwangerschap mee naar huis nemen. Jullie kunnen het dan tijdens de bevalling zelf klaarzetten.

Je hoeft zelf alleen een badthermometer aan te schaffen, de rest zit er allemaal bij. Te weten: een pomp om het bad op te blazen, een aanvoerslang voor het water, kraankoppelstukken, een afvoerslang en een dompelpomp om het water er weer uit te laten lopen, een zeil voor onder het bad, een eigen bevalhoes (i.v.m. hygiëne), een afdekhoes (als je zelf niet in bad bent zodat het water warmer blijft) en een schepnetje. Het is verstandig van te voren de kraankoppelstukken te checken op jullie kraan en de gebruiksaanwijzing vast door te lezen.

De huur van het bad incl. gebruik van alle toebehoren en eigen bevalhoes is 100 euro.
Mocht je niet onder onze zorg zijn, dan is het ook mogelijk om het bevalbad te huren (indien beschikbaar). Dan bedragen de kosten 150 euro. Neem tijdig contact op om te kijken of het bad beschikbaar is.

TENS

Als je gaat bevallen heb je de gelegenheid om gebruik te maken van de geboorte-TENS. Een geboorte-TENS is een apparaatje wat je kan helpen tijdens de weeën. Het is zonder medicijnen en zonder risico’s voor de baby of de zwangere. TENS staat voor Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, oftewel Elektrische Neurostimulatie door de huid en wordt al jaren toegepast in de pijnbestrijding, zowel bij chronische pijn als pijn bevallingen. Meer informatie vind je hier.

Voor het gebruik van de geboorte-TENS tijdens je bevalling brengen we 15 euro in rekening. Dit is inclusief de spray om de elektroden te plaatsen en de elektroden zelf, die i.v.m. hygiëne bij elke zwangere vernieuwd worden. Sommige verzekeraars vergoeden het gebruik van de TENS, je kan dit navragen en de rekening dan daar indienen. Klik hier voor de gebruikshandleiding.

Geboortebal

Dit is een stevige bal waar je de weeën op kan opvangen. Dit kan een prettige houding zijn doordat je zit, maar ook kan je heen en weer bewegen/wiebelen. Je kan de bal gratis gebruiken tijdens de bevalling.

Baarkruk

De baarkruk is een kruk waarop je zittend kan bevallen. De zwaartekracht werkt dan mee. Het kan ook prettig zijn om van houding te veranderen tijdens het persen zodat er vordering blijft. De baarkruk hebben we altijd bij ons en kun je gebruiken wanneer het nodig is.

CUB

De CUB staat voor Comfortable Upright Birth. Het is een soort opblaasbare baarkruk, maar geeft meer ondersteuning doordat het een breder zitvlak heeft. Je kan op allerlei manieren de CUB  tijdens je bevalling  gebruiken. Om de weeën in verschillende houdingen er bij op te vangen, maar ook tijdens het persen. De praktijk heeft één CUB, mocht je hier gebruik van willen maken, geef dit dan tijd is aan.

Meer informatie over de CUB vind je hier.

Steriele waterinjecties

Als verloskundigen zijn we geschoold in het geven van steriele waterinjecties. Dit is een methode wat pijnverlichtend werkt tijdens de bevalling (bij rugweeën) Het zijn vier prikjes in de rug met steriel water. Het is een methode die al zo’n 30 jaar in Scandinavië wordt toegepast en ook wetenschappelijk bewezen is. Meer informatie hierover kan je bij ons krijgen.

Cordring

We zijn erg enthousiast over de cordring. De cording is te gebruiken i.p.v. de navelstrengklem en vriendelijker voor de baby. Voor € 2,00 kan je er één van ons krijgen.

Bevalbed / klossen

Een hoog bed kan handig zijn voor de bevalling, maar ook als je niet thuis bevalt. Dit i.v.m. de kraamverzorgster die thuis de controles doet. Daarnaast vinden sommige vrouwen het prettig om een bed beneden in de kamer te hebben staan. Natuurlijk kan je ook een eigen bed verhogen met klossen.

Het bevalbed wordt niet meer vergoed door je verzekering.
De klossen meestal wel: