Echo’s

De praktijk heeft een eigen echo-apparaat en beide zijn we bevoegd tot het maken van de basis-echo’s. We maken de termijn-, groei-, en liggingsecho.

Standaard echo’s

Bij de echo krijg je een foto op papier mee, en als je een USB-stick meeneemt krijg je meerdere foto’s digitaal mee. Een aantal echo’s zijn standaard. Als er een indicatie is voor een extra echo, zullen we dit bij jullie aangeven. Daarnaast is het mogelijk om door ons een pretecho te laten maken.

Voor de echo’s in de eerste drie maanden is het nodig dat je een volle blaas hebt. Daarna hoeft dat niet meer. Het is handig om je navelpiercing voor de echo eruit te halen.

Hieronder vind je de verschillende echo’s:
– Vroege echo
Termijnecho
Groeiecho
Liggingsecho
20-weken echo
Pretecho

Vroege echo

Als je een week of 7-8 zwanger bent, kunnen we met de echo kijken of er een vruchtje in de baarmoeder zit, of het er één of twee zijn en of het hartje klopt. Deze echo geeft geen garanties dat de zwangerschap ook daadwerkelijk goed gaat. Het geeft aan dat op het moment van de echo alles er goed uit ziet.

Een vroege echo wordt alleen met een indicatie vergoed door de verzekering. Mocht je geen indicatie hiervoor hebben krijg je deze echo als service van de praktijk. Voor 7 weken een echo doen heeft geen zin omdat je dan nog niet altijd goed kunt beoordelen of het hartje klopt en dit dan meer onrust dan gerustheid geeft.

Termijnecho

Na de 10 weken krijg je een echo om de uitgerekende datum te berekenen. Er wordt dan zo nauwkeurig mogelijk gemeten hoe groot het kindje is en welke termijn daar bij past. Mocht er tussendoor een reden zijn om extra echo’s te maken, bijv. bij bloedverlies, worden deze natuurlijk ook gemaakt.

Groeiecho

Groei-echo’s zijn op indicatie en meestal rond de 28, 32 en 36 weken.Bij een groei-echo worden drie maten van het kindje gemeten: de hoofdomtrek, de buikomtrek en het bovenbeen. Deze maten met elkaar geven een indicatie voor de groei. Daarnaast blijft de groei van de buik wat we met de handen voelen ook belangrijk.

Het is tot nog toe niet zinvol gebleken om standaard een groei-echo te maken. Dan ontstaan er vaker vals-positieve uitslagen. Dat houdt in dat de echo aangeeft dat het kindje te klein of te groot is, maar dit in werkelijkheid niet zo is. Een groei-echo geeft geen garanties over het uiteindelijke gewicht van de baby. Het geeft wel een aanvulling op wat we met de hand voelen.

Liggingsecho

Een liggingsecho is bij 36 weken. We kijken dan of het hoofdje beneden ligt, zodat de baby in de meest gunstige ligging voor de bevalling ligt.

20-weken echo

Bij de 20 weken echo wordt het kindje van top tot teen gescreend. Dit is niet iets waar wij niet toe zijn. Dit kun je bij een erkend echobureau doen.. Over de 20 weken echo krijg je meer informatie tijdens de eerste of tweede afspraak.

Pretecho

Als je het wenst, kunnen we tijdens de afspraken op de praktijk in Marrum altijd even met de echo naar je kindje kijken. Dit zijn niet-medische echo’s. Deze echo’s zijn bedoeld om een leuke foto van de baby te maken. Er worden geen maten van de baby opgemeten.
Ook is het geen vervanging voor een 20 weken echo. We zijn hiertoe niet bevoegd en kunnen jullie niet vertellen of het kindje een afwijking heeft. Bij elke echo kan het zijn dat we bij toeval bijzonderheden opmerken. Deze zullen we jullie vertellen en voor verdere diagnose verwijzen naar de gynaecoloog.