Zwangerschap

Als je zwanger bent of wilt worden komt er veel op je af. Overal krijg en vind je informatie. De belangrijkste informatie geven we jou via onze gesprekken, informatieve mails en deze site. Hier kan je lezen wat je van ons kan verwachten tijdens de zwangerschap.

Kies zelf jouw tijdstip

Als je een positieve test in handen hebt, kan je contact met ons opnemen. We nemen dan eerst telefonisch alle tijd voor je om je vragen te beantwoorden. We maken een eerste afspraak rond de 7-8 weken zwangerschap. Bij deze eerste afspraak kunnen we, als je dit wenst, alvast met de echo kijken.

We nemen voor de eerste controle ruim een uur de tijd. Voor de controles die volgen plannen we een half uur. Maar bij alles wat we doen geldt dat we zorg op maat wil geven. Dus langer of korter nodig? Geen enkel probleem!

Voor de controles kom je naar de praktijk in;

  • Marrum (Ringweg 25)
  • Stiens (Langebuorren 1)

Mocht het voor jullie niet haalbaar zijn om naar één van de locaties te komen, is het mogelijk dat we de controle bij jullie thuis doen. De echo’s vinden op de praktijk in Marrum plaats. Er is een ruime mogelijkheid in spreekuurtijden, ook is er een avondspreekuur.

Discrete afspraak?

Bij beide locaties is volop parkeergelegenheid aanwezig in de buurt en ook is er een goede busverbinding. De praktijk in Marrum kan je via de hoofdingang aan de zijkant van het woonhuis bereiken. Maar mocht je het vervelend vinden dat iemand je naar binnen ziet gaan en je nog even geheim wil houden dat je zwanger bent, kan je ook via een achteringang naar binnen (via een ander, afgelegen straatje).

Als je op de praktijk voor controle komt, kijken we elke keer even, als je dit wenst, naar de baby met de echo. Meer over deze pretecho en andere echo’s vindt je hier.

Controles

Het standaardbloedonderzoek wat bij elke zwangere wordt gedaan, kunnen we tijdens de ochtendspreekuren op de praktijk verrichten. Als dit voor jou niet uitkomt, kan je hiervoor naar het ziekenhuis of een priklocatie.

Rond 33-34 weken zwangerschap bespreken we uitgebreid de bevalling met jullie. We nemen de tijd om met jou en je partner te praten over jullie wensen rondom de bevalling. Als je het wilt kan een geboorteplan schrijven daarbij helpen.

Elke zwangere krijgt bij 36 weken een liggingsecho om er zeker van te zijn dat het kindje met het hoofdje naar beneden ligt.

‘Extra’ hulp?

Tijdens de controle is er aandacht voor eventuele andere kinderen. Het is belangrijk dat ze betrokken worden bij de zwangerschap. Daarom mogen ze tijdens de controle natuurlijk “helpen”.

Ook is er op de praktijk voldoende speelgoed aanwezig waar de andere kinderen zich mee kunnen vermaken.

.

In het kort: praktische info

Wil je zwanger worden?

Als jullie hebben besloten dat jullie graag zwanger willen worden, breekt er een spannende tijd aan. Blijft de menstruatie uit? Wanneer is de eisprong? Wanneer kan je testen? Wat kan je beter wel of juist niet doen? Ook met dit soort vragen kunnen wij je helpen.

Gratis zwangerschapstest

Denk je dat je misschien zwanger bent? Ben je bezig zwanger te raken? Word je niet ongesteld? Natuurlijk kun je snel een zwangerschapstest kopen bij de drogist of apotheek. Maar misschien vind je het prettig om de zwangerschapstest via ons te krijgen.

Wat te doen bij een miskraam?

Helaas zijn er zwangerschappen die in een miskraam eindigen. Dit kan heel veel impact op je/jullie hebben. De blijde verwachting na de positieve zwangerschapstest slaat om in verdriet. Ook hierin staan wij klaar om jou hier zo goed mogelijk in te begeleiden.

Zwangerschap 

Inloopochtend

Tijdelijk niet i.v.m. corona!
Als je zwanger bent, heb je soms behoefte aan een extra controle, even het hartje luisteren, of even een gesprekje.

Nu staan we hier altijd voor open en bieden we hierin zorg op maat en komen we extra langs als het nodig is. Laat ons via de onderstaande button een berichtje achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Miskraam

Helaas zijn er zwangerschappen die in een miskraam eindigen. Dit kan heel veel impact op je/jullie hebben.

De blijde verwachting na de positieve zwangerschapstest slaat om in verdriet.

Belinstructies

Je mag ons altijd bellen! We zijn dag en nacht te bereiken op 06-31978031. Je krijgt altijd één van ons aan de lijn.

Schroom niet om ons te bellen. Niets is vervelender dan je met zorgen thuis zit of als je twijfelt. Een telefoontje kan al veel verlichting geven, ook al heb je volgende dag bijvoorbeeld een afspraak staan. Je kan beter een keer te veel bellen dan te weinig!