Miskraam

Helaas zijn er zwangerschappen die in een miskraam eindigen.
Dit kan heel veel impact op je/jullie hebben.

De impact

De blijde verwachting na de positieve zwangerschapstest slaat om in verdriet. En dan komen de lichamelijke klachten erbij, je kan bloedverlies en buikpijn krijgen. Soms heb je helemaal geen buikpijn en bloedverlies en wordt er op de echo duidelijk dat het vruchtje niet verder is gegroeid. Wat nu, wacht je af of ga je naar het ziekenhuis voor een behandeling? Ook hierin willen we je graag begeleiden. Met al je vragen kan je bij ons terecht. We willen je steunen en lichamelijke en psychische hulp bieden. Loop je vast na een miskraam dan kunnen we je verwijzen naar andere hulpverleners.

Bloedverlies

Bloedverlies in het begin van de zwangerschap wil niet zeggen dat je ook daadwerkelijk een miskraam krijgt. Bij de helft van de vrouwen met bloedverlies is de zwangerschap goed!

Dan kan het bloedverlies bijvoorbeeld komen door de innesteling. Bij een miskraam heb je meestal buikkrampen of menstruatiekramp. Als je bloedverlies hebt, kan je contact met ons opnemen. Afhankelijk van de termijn kunnen we een echo doen. Soms is het eerst afwachten tot je iets verder zwanger bent.

Een miskraam kan je niet voorkomen. In de meeste gevallen is er iets niet goed gegaan in de aanleg van het vruchtje. Hierdoor kan de zwangerschap niet verder groeien en stoot het lichaam het af. Ongeveer één op de tien vrouwen krijgt een miskraam. Als je eenmaal een miskraam hebt gehad, heb je niet een verhoogd risico op opnieuw een miskraam.

Na de miskraam

Het is begrijpelijk dat je je na een miskraam nog niet de oude voelt. De zwangerschapshormonen gaan uit je lichaam, je ontzwangert, kan moe en lusteloos zijn. Het bloedverlies kan nog 1-2 weken aanhouden en verandert vaak al snel in bruinige afscheiding. Meestal komt je eerste menstruatie na 4-6 weken na de miskraam weer op gang. Er is medisch gezien geen bezwaar om direct weer zwanger te raken.

Het is normaal dat je na een miskraam gevoelens van verdriet, ongeloof, boosheid of falen kan ervaren. Iedereen verwerkt een miskraam op zijn eigen manier. Ook verschillen de man en vrouw hier in. Neem je tijd voor de verwerking!