Behandeling

Het is reeds in gang

Als je bloedverlies hebt gekregen en dit is doorgezet met flinke buikkrampen kan je afwachten. Je zult merken dat er op een gegeven moment een toename in bloedverlies en buikkrampen zijn, soms verlies je stolsels of zichtbaar het vruchtje. Dit hangt van de termijn van de zwangerschap af. Neem gerust paracetamol als je veel buikpijn hebt.  Na deze toename neemt als het goed is het bloedverlies en de buikpijn af. Je mag er dan vanuit gaan dat de miskraam compleet is geweest. Indien wenselijk kan er een week nadat het bloeden gestopt is, een echo gedaan worden om te kijken of de baarmoeder schoon is.

 

Vastgesteld op een echo

Afwachten

Indien je wilt kan je na het vaststellen van een miskraam op een echo, gerust afwachten tot het lichaam zelf de miskraam in gang zet. Meestal komt de miskraam na het verlies van bloed binnen een paar dagen vanzelf op gang. Maar soms duurt het langer, soms wel een paar weken. Er is geen bezwaar tegen om dit af te wachten. Emotioneel kan het zwaar zijn om te wachten. Je kan op elk moment besluiten toch voor een behandeling te kiezen.

Al je niet of niet meer wilt afwachten, maken we voor je een afspraak bij de gynaecoloog. De gynaecoloog bespreekt met jullie de mogelijkheden en neemt op dat moment de zorg over.

 

Medicatie

Als je kiest voor een behandeling met medicatie, krijg je via de gynaecoloog vaginale tabletten. De tabletten zorgen er voor dat je baarmoeder samenkrampt. Je krijgt buikpijn en bloedverlies. 80% Van de vrouwen maakt door deze tabletten een complete miskraam door. Vaak binnen 24 uur, en meestal binnen een week. De miskraam vindt dan thuis plaats. Vervolgens heb je een nacontrole bij de gynaecoloog.

 

Curretage

Een curretage vindt plaats in het ziekenhuis. Je wordt op de operatiekamer kort in slaap gebracht (roesje) en de gynaecoloog verwijdert dan met een dun buisje of schrapertje via de vagina het zwangerschapsweefsel. Als alles goed verloopt ga je dezelfde dag weer naar huis. Ook hierna heb je een nacontrole bij de gynaecoloog.